ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ÇOBANLAR

çobanlar resimler
çobanlar fotoğraflar
çobanlar manzaralar
çobanlar görüntüler
çobanlar haber
çobanlar harita
çobanlar video
çobanlar spor
çobanlar ulaşım
çobanlar iklim
çobanlar turizm
çobanlar otel
çobanlar yurt
çobanlar pansiyon
çobanlar konaklama
çobanlar konut
çobanlar emlak

çobanlar daire
çobanlar arsa
çobanlar toki
çobanlar lojman
çobanlar kiralık
çobanlar satılık
çobanlar sağlık
çobanlar hastahanesi
çobanlar devlet hastahanesi
çobanlar kaymakamlık
çobanlar belediye
çobanlar nüfus
çobanlar emniyet
çobanlar meb
çobanlar eğitim
çobanlar okul
çobanlar okul
çobanlar kurs
çobanlar lisesi
çobanlar ekonomi
çobanlar sanayi
çobanlar ticaret
çobanlar tarım
çobanlar hayvancılık
çobanlar dağları
çobanlar akarsuları
çobanlar ovaları
çobanlar yaylaları
çobanlar dernek
çobanlar yemekleri
çobanlar doğa
çobanlar gezi
çobanlar tatil
çobanlar kültür
çobanlar sanat
çobanlar

Çobanlar, Afyonkarahisar iline bağlı bir ilçedir.
ÇOBANLAR RESİMLERİ
ÇOBANLAR FOTOĞRAFLARI
ÇOBANLAR TANITIMI
ÇOBANLAR 
AFYON ÇOBANLAR
ÇOBANLAR İLÇE TARİH
İLÇEMİZ TARİHİ
Çobanlar, Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda Rahmetli Mareşal Fevzi ÇAKMAK ve Ali ÇETİNKAYA Paşalar tarafından 1926 yılında nahiye yapılmış 

1955 yılında halkla plapisi yapılarak Belediye olmuş 1990 yılında 20 mayıs 1990 gün ve 20523 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İlçe olmuştur. Çobanların tarihçesine bakıldığında geniş ve detaylı bilgi bulunmamaktadır. 

Yöre tarihinin Akarçay kenarındaki höyüklerle yaşıt olduğu ve eski Tunç Çağına kadar uzandığı bilinmektedir. Bugünkü Kocaöz (Feleli)köyünde antik Anabura kenti kurulmuştur. AfyonArkeoloji Müzesinde bulunan Artemis heykeli buradan çıkarılmıştır. Kayacık Mevkiinin olduğu yerde şehir kalıntıları

 Mezarlık kalıntılarının olması, İlçe Merkezinde2003 yılında İnşaat kazısı esnasında ortaya çıkan M.Ö. 400. yıllarda Romalılar tarafından yapıldığı, yaklaşık 5000 kişilik olduğu tahmin edilen çok katlı yer altı şehrinin bulunması bu bölgenin M.Ö. yıllarda yerleşim alanı olarak kullanıldığının kanıtıdır. İlçemiz, ilimizin doğusunda düz ve geniş bir arazi üzerinde olup, tipik Osmanlı yapısını andıran avlulu evlerden müteşekkildir.

ÇOBANLAR İLÇE EVLER
EVLER - MAHALLELER
Çobanlar ilçesinde evler genelde avlulu Osmanlı tipi tek katlı evlerden oluşmaktadır. Eski yapı olan evler kerpiç (toprak) ve ahşap taşıyıcı elemanlardan yapılmış evlerdir. 03 Şubat 2002 tarihinde İlçemizde meydana gelen deprem afetinde kerpiç, toprak ve ahşaptan yapılmış olan evler ağır hasar görmüş olup, oturulamaz hale geldiklerinden dolayı yıkılmışlardır. İlçemizde evler deprem yönetmeliklerine göre depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmektedir.

ÇOBANLAR İLÇE TÜRBELER
TÜRBELER
Afyon ili Tekke ve türbe yönünden oldukça zengin bir konuma sahiptir. Dolayısıyla Çobanlar İlçemizde de bir çok türbe ve tekke bulunmaktadır.

İLÇEMİZİN GENEL COĞRAFİK TANIMI
Merkez Nüfusu : 8.871 (2011 Nüfus verileri)
Köylerin Nüfusu : 4.667
Toplam Nüfus :13.538
Bağlı Kasaba ve Köyler :Kocaöz Kasabası, Göynük
Akkoyun ve Kale

Yüz Ölçümü Merkez :422 Km²
Geçim Kaynağı :Tarım ve Hayvancılık
ÇOBANLAR COĞRAFYA
COĞRAFİ YAPI
cobanlar resmi 5
İç batı Anadolu eşiğinin orta derecede yüksekliğe sahip dağları arasında yer alan Çobanlar, 380 Kuzey enleminde ve 300 doğu boylamında yer alır.
İlçemiz ulaşım yönünden oldukça geniş imkanlara sahiptir. Afyonkarahisar İl Merkezine 25 km mesafede bulunan İlçemiz Konya Karayoluna 6 km T.D.D.Y. Çobanlar İstasyonuna ise 4 km mesafededir.
cobanlar resmi 6
İlçemizin Tarihi hakkında mevcut bilgiler sınırlıdır. İlçemizde bulunan AntikYeraltı şehrinin bulunması ise Çobanlar İlçesinin MÖ.400'lü yıllarda Romalılar tarafından yerleşim bölgesi olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu günkü Kayacık Mevkiinde de antik kalıntılara rastlamak mümkündür. Yer altı şehrinin yaklaşık olarak 5000 kişilik olduğu ve 3 katlı olarak inşa edildiği tahmin edilmektedir.
cobanlar resmi 3
ÇOBANLAR İLÇE COĞRAFYA
İLÇEMİZİN GENEL COĞRAFİK TANIMI
Çobanlar, İç batı Anadolu bölümünde, Afyonkarahisar'ın 25 km. Doğusunda yer alır.
Çobanlar’ın güneyinde 1650 m. yüksekliğe sahip Bey Dağı vardır. Güneydoğusunda 2530 m. yüksekliğe sahip Sultandağları bulunur.
cobanlar resmi 2
İç Anadolu iklim karakteri ile Ege iklim karakterini bir arada görmek mümkün olmaktadır. İlçemiz düz bir arazi üzerine kurulu olduğu için topraklarının nerede ise tamamı Tarıma elverişlidir. %80'lik kısmı Seyitler Barajı ve motopomp ile sulanmaktadır. İlçemizde tarım ile beraber olarak hayvancılık oldukça gelişmiştir.
cobanlar resmi 1
Çobanlar’da herhangi bir maden bulunmamaktadır. İlçemizin kuzey kısmında bulunan ve Mermerlik adı ile anılan bölgede verimli olmayan mermer rezervi bulunmaktadır. Mermer rezervi verimli olmadığı için herhangi bir mermer ocağı faaliyeti yoktur.
Rakım olarak, Çobanlar’ ın yerleşim merkezinin denizden yüksekliği 990 m.dir.
İlçemizin batısında 5 km mesafede Sülümenli Kasabası, Güneyinde 7 km mesafede Işıklar Kasabası, Güney doğusunda 6 km mesafede Değirmendere ve Gözsüslü Köyleri, Doğusunda 23 km mesafede Bolvadin İlçesi, 10 km mesafede Hamidiye Köyü, Kuzeydoğusunda 6 km mesafede Kocaöz Kasabası ve Kuzeybatısında 9 km mesafede Gebeceler Kasabası bulunmaktadır.
Afyonkarahisar - Çobanlar
ÇOBANLAR İLÇE SOSYAL YAPI
Sosyal Durumu
İlçe halkı genellikle gelenek ve göreneklerine bağlı yaşam sürdürmektedir. İlçede yerleşim dağınık ve yayılmış bir konum sergilemekle birlikte; evler genellikle kapalı avlu tipi bir yapıdadır. İlçede artan nüfusla birlikte ciddi düzeyde bir göç olgusu görünmemektedir. Bu sosyal yapıyı kendi içine dönük kapalı bir biçime dönüştürmektedir.

İlçe merkezinde evlerin belli bir oranı kerpiç ev niteliğinde olup; mevcut konut kapasitesi yeterli değildir. Özellikle ilçede görev yapan kamu görevlilerinin oturabileceği sayıda ve nitelikte konutun bulunmaması önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Dini bayram yapılan ziyaretler, düğünlerde gerçekleştirilen Esvap kesme, kına geceleri, gelin alma, el öpme daveti, çeyiz indirme daveti ve folklorik oyunlar olarak kırık oyun havaları sosyo kültürel yaşamda önemli bir yer tutar. Özellikle kadınlar giymiş oldukları şalvar, göynek, zıbın, birzak peştamal ile mahalli giyim kuşamlarını günlük hayatta da devam ettirirler. Ayrıca köy odası tipi odalarda halk bir araya gelir ve buralarda sohbet nitelikli buluşmalar gerçekleştirilir.
Çobanlar İlçe Merkezi
İlçe halkı geçimini tarım ve havyacılık faaliyetlerinden elde ettiği gelirle karşılamaktadır. Afyon Şeker Fabrikası, ilçede bulunan küçük çağlı yem ve un fabrikaları ve küçük imalat haneler; özellikle kırsal alanda mermer ve tuğla fabrikaları, kum ocakları iş imkanları sağlamaktadır.
Çobanlar Tren Garı
Bu küçük ilçede ayrıca, Türk otomotiv sanayisinin en ilginç aracı üretilmektedir. Taşımacılık ve tarım işlerinde kullanılan Patpat adlı römork-pikap karışımı araçlar, ilçenin küçük atölyelerinde imal edilir.
ÇOBANLAR İLÇE EKONOMİ
Ekonomik Durumu
ÇOBANLAR İLÇE TARIM VE HAYVANCILIK
Tarım ve Hayvancılık
Tarım ve Hayvancılık ilçenin belli başlı gelir kaynağımı oluşturmaktadır. Genellikle buğday, arpa, fiğ, şeker pancarı, ayçiçeği, yonca, mısır (silaj), patates ve haşhaş ziraatı yapılmaktadır. İlçemizde yaklaşık 594 adet traktör ve 14 adet biçer-döver bulunmaktadır. İlçemizde kültüre elverişli yaklaşık 185000 dekar arazi olup, D.S.İ., Afyonkarahisar İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Şube Müdürlüğü kaynakları verilerine göre 48100 dekar alan sulanabilmektedir.
ARAZİNİN GENEL DAĞILIMI Alan (ha)
Yüzölçümü 40200
Tarım Alanı 18500
Ormanlık ve Fundalık 842
Çayır ve Mera 17500
Tarım Dışı Arazi 3358
TARIM ARAZİSİ KULLANIM ŞEKLİ Alan (ha)
Tarla Arazisi 13420
Meyvelikler + Bağ 80
Sebzelikler 265
Nadas 4375
Kullanılmayan Tarım Arazisi 360
TOPLAM 18500
SULU-SUSUZ ARAZİ Alan (ha)
Toplam Sulanan Tarım Alanı 4910
Toplam Kuru Tarım Alanı 13590
İlçemizde meyve üretimi genellikle çiftçi ailesi ihtiyaçlarını karşılaştırmak üzere yapılmaktadır. Meyve ağaçlarının büyük çoğunluğu kapama bahçeler şeklinde olmayıp, işletme arazileri içerisinde dağınık halde bulunmaktadır. Sebzecilik de benzer yapıya sahip olmakla birlikte, ilçemiz hudutlarında bir adet halihazırda 50000 m2 alanda, tamamen ihracata yönelik örtü altı üretim yapmakta olan bir işletme mevcuttur.
Hayvancılık; ilçemizde zirai işletmelerin neredeyse tamamı tarla tarımı ve hayvancılığın bir arada yapıldığı karma işletme şeklindedir. İlçe genelinde toplam hayvan sayıları, 2011 yılı Kasım ayı itibariyle: 8855 adet büyükbaş, 17170 adet küçükbaş, 40 adet tek tırnaklı, 15700 adet kanatlı olarak tespit edilmiştir.
İlçemiz merkezinde T.C. Ziraat Bankası ve S.S. Tarım Kredi Kooperatifi şubeleri çiftçilerimize hizmet vermektedir.
Nüfus Dağılımı
ÇOBANLAR İLÇE NÜFUS
İlçemizin Güncel Nüfus Bilgileri
İlçe Merkezi Belde/Köyler Toplam
Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın
Çobanlar 8757 4347 4410 4607 2274 2333 13364 6621 6743
TOPLAM 8757 4347 4410 4607 2274 2333 13364 6621 6743
ÇOBANLAR İLÇE ULAŞIM
Ulaşım Bilgileri
İlçemiz Afyonkarahisar İl Merkezine 25 Km uzaklıkta olup ulaşım Belediye Başkanlığı tarafından sağlanmaktadır. İlçemizden İl Merkezine düzenli olarak her 30 Dk'da Otobüsler kalkmaktadır
İlçemiz Bolvadin İlçesine 23 Km, Afyon Şeker Fabrikasına 6 Km uzaklıkta olup ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder