ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

SİNANPAŞA

AFYON İLİ SİNANPAŞA İLÇESİ
SİNANPAŞA İLÇE TANITIM
sinanpaşa
afyon sinanpaşa
sinanpaşa afyon
sinanpaşa resimler
sinanpaşa fotoğraflar
sinanpaşa manzaralar
sinanpaşa görüntüler
sinanpaşa haber
sinanpaşa harita
sinanpaşa haber
sinanpaşa video
sinanpaşa spor
sinanpaşa ulaşım
sinanpaşa iklim
sinanpaşa turizm
sinanpaşa otel
sinanpaşa yurt
sinanpaşa pansiyon
sinanpaşa konaklama
sinanpaşa konut
sinanpaşa emlak

sinanpaşa daire
sinanpaşa arsa
sinanpaşa toki
sinanpaşa lojman
sinanpaşa kiralık
sinanpaşa satılık
sinanpaşa sağlık
sinanpaşa hastahanesi
sinanpaşa devlet hastahanesi
sinanpaşa kaymakamlık
sinanpaşa belediye
sinanpaşa nüfus
sinanpaşa emniyet
sinanpaşa meb
sinanpaşa eğitim
sinanpaşa okul
sinanpaşa kurs
sinanpaşa lisesi
sinanpaşa ekonomi
sinanpaşa sanayi
sinanpaşa ticaret
sinanpaşa tarım
sinanpaşa hayvancılık
sinanpaşa dağları
sinanpaşa akarsuları
sinanpaşa gölleri
sinanpaşa yaylaları
sinanpaşa ovaları
sinanpaşa doğa
sinanpaşa gezi
sinanpaşa tatil
sinanpaşa dernek
sinanpaşa yemekleri
sinanpaşa kültür
sinanpaşa sanat
sinanpaşa
 boyalı külliye
SİNANPAŞA İLÇE TANITIM
Afyonkarahisar-Uşak -İzmir ve Afyonkarahisar-Antalya karayolu üzerinde, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 27.02.1953 gün ve 6068 sayı ile kabul edilen kanun ile 01.03.1953 tarihinde ilçe olmuştur.
 Kendi adını taşıyan ovasında doğu-batı ve kuzey-güney uzantılı, günümüzde izleri görülen antik yolların kavşağında, Cidyessuz (Küçükhöyük) adıyla kurulmuş, Hitit dönemine kadar uzanan önemli bir merkezdir.
ÇATALOLUK
İlçemizin M.Ö. 4000 yıllarından günümüze kadar çeşitli uygarlıklara sahne olan yerleşim yeri olduğu, yapılan tarihsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Sinanpaşa ovasının ortasında bulunan Küçükhöyük Kasabasında yapılan yüzey araştırmalarında, M.Ö. 3000 yıllarında buralarda insanların yerleşmiş olduğu anlaşılmaktadır. Zaman içerisinde Hititler, Romalılar, Bizanslılar egemenliği altında kalan yöremiz, XII. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir.
Osmanlı döneminde, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim zamanlarında önemli bir devlet olan Hersekzade Ahmet Paşa şimdi kendi adı ile anılan Ahmet Paşa Kasabasına 1517 yılında yerleşmiştir. Mezarı kasaba mezarlığı içerisindedir.
Sinanpaşa ilçe merkezine adını veren Sinan Paşa, Akkoyunlu Devleti'nin ileri gelen beylerinden Mehmet Bey'in küçük oğlu olup, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet ile, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşından sonra, babasıyla Fatih Sultan Mehmet'e sığınmış, sarayda ve Enderun'da eğitim görmüştür. 
HAŞAHAŞ
Pek çok sefere katılan ve sancaklarda görev yapan Sinan Paşa ihtiyarlığı yüzünden emekli olmuş, Rumeli'deki arpalık geliri köylerine karşılık, Sinanpaşa ovasında Çathöyük ve Küçükhöyük köyleri kendisine arpalık olarak verilmiştir.
 Çathöyük köyü, yani şimdiki Sinanpaşa Kırka ve Ahmetpaşa köyleri arasında olduğundan, bu köy arazisi içinde kurduğu çiftliğinde ve saraçiçi mevkiinde cami, imaret, okul ve hamam yaptırmıştır. Çiftliğine 10 kadar hizmetkarını yerleştirmiştir. Çathöyük halkı, sonradan cami etrafında birer ikişer yerleşerek köyü terk etmiş ve çiftlik Sinanpaşa adını almış, Sinanpaşa'nın kadılık merkezi olmuştur.
Sinanpaşa 1894 yılında Sinanpaşa'nın nahiye merkezi olmuş, bu durum Yunan işgaline kadar devam etmiştir. 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşıyla perçinleşen Türk zaferiyle birlikte Yunanlıların işgalinden kurtarılmıştır.
Sinanpaşa, Cumhuriyet'ten sonra 1934 yılına kadar köy olarak kalmış, bu tarihten itibaren tekrar "Nahiye Merkezi" olmuştur. 01.01.1948 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1953 yılında ilçe merkezi haline gelmiştir.
İlçe, kuzeyden Kütahya'nın Altıntaş ve Afyon Merkez ilçesi, batıdan Uşak ilinin Banaz ve yine Kütahya ilinin Dumlupınar ilçesi, Güneyden Sandıklı ve Hocalar, doğudan Afyon Merkez ilçesi ve Şuhut ilçeleriyle çevrilidir.
İlçe ovalık bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçe arazilerinin % 45'i ova niteliğindeki düzlüklerden oluşmaktadır. Arazinin % 31'i orta meyilli, % 21'i dik, % 3'ü sarptır.
Sinanpaşa ve Sandıklı ilçeleri arasında uzanan Ahır dağları, Uşak ilinin Banaz ilçe sınırlarını da kaplar. Her iki yüzü de çam ormanlarıyla kaplıdır. Güneybatıda yağcı ormanları ve Devlet Orman İşletmesi vardır.
İklim karakteri kara step özelliği arz eder. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları kurak ve sıcak geçmektedir.
İlçenin nüfusu 2007 yılı genel nüfus sayımına göre, 42.651'dir. Bunun 4.013'ü ilçe merkezinde, 38.638 köy ve kasabalarda yaşamaktadır. Yüzölçümü ise 845 km²'dir.
İlçede 40 ilköğretim okulu, 3 ortaöğretim okulu bulunmaktadır. Bu okullarda okuyan 7.299 öğrenciye, 305 öğretmenle eğitim verilmektedir.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, açılan mesleksel kurslarda kursiyerlere makine nakışları, giyim, bina içi pratik elektrik tesisatçılığı, bilgisayar operatörlüğü, el sanatları, çiçekçilik, okuma-yazma ve daktilograf becerileri kazandırmaktadır.
İlçenin 25 yataklı 1 Devlet Hastanesi, 13 Sağlık Ocağı, 9 Sağlık Evi halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
İlçede 500 kişi kapasiteli bir stadyum ve 12 spor kulübü bulunmaktadır.
ALBAY REŞAT ÇIĞILTEPE
İlçede Köylere Hizmet Götürme Birliğine ait bir adet kapalı Halı Saha bulunmaktadır.
İlçe de ekonominin temelini tarım oluşturur. Yüzölçümünün 72.000 hektarlık bölümü tarıma elverişlidir. Bunun 14.000 hektarı sulanabilir niteliktedir. Sulama, %80 oranında toprak-su kooperatifleriyle, kalanı ise, vatandaşların kendi çabaları ve sondajla yapılmaktadır. Yetiştirilen başlıca ürünler haşhaş, buğday, arpa, pancar, patates, ayçiçeğidir. Meyve olarak daha çok elma ve vişne yetiştirilmektedir.
İlçe ekonomisinde hayvancılık önemli bir yer tutar. Ova kesiminde büyükbaş hayvan besiciliği yanında, kültür ırkı süt inekçiliği de gelişmiştir. Dağlık bölgelerde daha ziyade küçükbaş hayvancılığı yapılmakta, koyun ve keçi yetiştirilmektedir. İlçede kök boyalı kilim ve halı dokumacılığı da yaygındır.
YILDIRIM KEMAL ŞEHİTLİĞİ
Orman varlığı açısından, ilçe, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Akören-Gecek Gediği, Merkez Çiğiltepe, Nuh, Taşoluk, Güney Kasabaları ile Yıldırım Kemal Köyünde ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. Ağaçlandırma çalışmalarının tamamından olumlu sonuçlar alınmıştır.
ŞEHİT ÇEŞMESİ
İlçede Tazlar köyü orman içi piknik alanı, Yörükmezarı Köyü Çataloluk Piknik alanı, Başkomutan Milli Parkı, Büyük Taarruz Şehitliği, Çiğiltepe Albay Reşat Anıtı, Yıldırım Kemal Şehitliği, Sinanpaşa ve Kureyş Baba (Boyalı) Külliyeleri, Otuziki İnler, Çobanözü Su Uçtuğu, Kırka, Tınaztepe, Savran, Taşoluk ve Nuh Göletleri gezilip görülecek yerlerdir.
Sinanpaşa ilçe merkezine adını veren Sinan Pasa, Akkoyunlu Devleti'nin ileri gelen beylerinden Mehmet Bey'in küçük oğlu olup, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet ile, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşından sonra, babasıyla Fatih Sultan Mehmet'e sığınmış, sarayda ve Enderun'da eğitim görmüştür. Pek çok sefere katılan ve sancaklarda görev yapan Sinan Pasa ihtiyarlığı yüzünden emekli olmuş, Rumeli'deki arpalık zeameti köylerine karşılık, Sincanlı ovasında Çathöyük ve Küçükhüyük köyleri kendisine arpalık olarak verilmiştir. Çathöyük köyü, yani şimdiki Sinanpaşa, Kırka ve Ahmetpaşa köyleri arasında olduğundan, bu köy arazisi içinde kurduğu çiftliğinde ve Sarayiçi mevkiinde cami, imaret, okul ve hamam yaptırmıştır. Çiftliğine 10 kadar hizmetkarını yerleştirmiştir. Çathöyük halkı, sonradan cami etrafında birer ikişer yerleşerek köyü terk etmiş ve çiftlik Sinanpaşa adını almış, Sincanlı'nın kadılık merkezi olmuştur.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder